Dołącz do społeczności biegowej!
Nie jesteś zalogowany.
Witam jestem tutaj nowy więc nie wiem czy to dobry dział
Więc mam mały no raczej duży problem z butami .
Biegałem w Nike Victory rozmiar 42 wkładka 27cm a teraz kupiłem nowe asics blackhawk 4
wkładka 27.5cm Stare buty były mi na styk a nowe są ok. 0.5-0.8mm za duże czy to dobrze ? Bo mam dziwne wrażenie ze są sporo za duże ale co dziwno sprzedawca zapewniał mnie ze buty biegowe zawsze sa wieksze ale cos mi sie nie zdaje.
Proszę was o po moc czy te buty są dobre?czy przypadkiem nie są za duże?
Osobiście sadzą że but powinien być o około 1 cm dłuższy od stopy jak kupisz idealnie na wymiar to po długim biegu możesz mieć problemy z paznokciami. Ja kupuje większe a i tak schodzą mi po każdym maratonie.![]()
Ważniejsze żeby nie były za szerokie bo wtedy noga będzie się przesuwać i pojawią się problemy z otarciami.
Osobiście polecam zakup buta wieczorem kiedy stopa jest spuchnięta po całym dniu ekstra jest gdy w sklepie jest bieżnia i można w nich przebiec chociaż kilka minut.
Ostatnio edytowany przez Adas78 (2011-03-13 20:24:17)
Zgadzam się z Adasiem.
Moje buty są zwykle większe nawet o 1,5 cm, a i tak mam problem z paznokciami i wcale nie jest mi potrzebny do tego Maraton :-). Ja mam tendencję do podciągania końców palców do góry - i to jest przyczyna.
...a po Maratonie to jeszcze z pół centymetra buta przydałoby się :-)